Follow

Aku Kaki Travel - Backpacker itu style aku!!

Monday, 3 July 2017

AKU DI SEOUL, SOUTH KOREA PART 1

Welcome back Vun..

Selepas hampir 5 bulan berlalu, akhirnya ada masa terluang untuk aku share pengalaman aku di Seoul, Korea ini.. Untuk makluman semua, kalau aku travel, maka blog ini kena update, kalau tidak travel, maka senyaplah blog ini. Harap tidak bangas (basi) la Vun Kaki Travel ke Seoul, South Korea ini..

Pada bulan January 2017 aku memulakan tahun baru dengan menjejak kaki di Negara yang terkenal dengan drama, movie mahupun kumpulan penyanyinya. tak lain tak bukan Negara Korea Selatan. 안녕하세요 (annyeonghaseyo).


Korea Won

Berikut merupakan jadual aku di Seoul, South Korea 

04/01/2017 
- Bertolak ke Seoul, South Korea, Myeongil (Coachsurfing)

05/01/2017
- Nami Island, Petite France

06/01/2017
- Everland, Jamsil & Seoul Hard Rock Cafe

07/01/2017
- Olympic Park, SM Town, Itaewon & Namsan Tower

08/01/2017
- Gyeongbukgung Palace, Bukchon Hanok Village, Cheonggyecheon Stream, Myeong Dong Street

09/01/2017
- Garosu-Gil Street, Gangnam, Namdaemum Market & Hongdae

10/01/2017
- Back to Malaysia & 안녕 한국 (annyeong Hangug - Bye Korea)

Sebelum aku membawa anda semua ke Seoul, semestinya aku nak share mengenai cost yang aku kena sediakan sebelum penerbangan ke sana. 

1. Flight ticket 
- RM 1,250.00 (termasuk makan/minum, luggage 20kg). Maybe mahal sebab aku tak pergi sana masa promo.

2. Penginapan 
- 04/01/17 - 06/01/17 (FOC - Free Of Charge) sebab aku ada host yang menerima aku stay sekali dengan mereka disana. melalui Coachsurfing (akan aku ceritakan kemudian)
- 07/01/17 - 10/01/17, stay di SP@Itaewon Guesthouse dengan bayaran 30,000 Won = RM 120.00

3. Pengangkutan
- Aku menggunakan Subway dan bus sepanjang perjalanan aku di Seoul. Aku tidak menggunakan travel agent. Mana best kan kalau guna travel agent, tidak mencabar la. (Masa inilah aku menggunakan kemahiran untuk membaca maps dan berinteraksi dengan masyarakat sekeliling aku.) Cost pengangkutan Subway dan Bus ini aku akan cerita kemudian. Otak pun dah tepu sebab hampir 5 bulan berlalu.. Kena tgk semula catatan aku d Seoul. Kalau ada la!! 


WAJIB ada maps ini k.. Supaya kau tidak sesat d Subway!! Hahaha

4. Makanan/Minuman
- Semestinya untuk semua traveller pasti akan banyak spend money untuk makanan d sana. Aku memang jenis suka mencuba makanan baru. Dah ada di negara orang, try la makan makanan tradisional diaorg k, tak rugi tau.. Aku rindu Kimchi!!!!!!!!!!!!!!

5. Sourvenir dan lain2 perkara
- Akan aku cerita kemudian. Padahal aku dah lupa.. Aigoooo..

Day 1 (Kuala Lumpur - Seoul, South Korea)

Seperti biasa, aku ke KLIA 2.. Tidak payah cerita banyak sebab semua akan melalui proses yang sama. Cuma aku spend time di Airport almost 8 hours. Mental juga la aku di Airport tapi disebabkan flight aku jam 8.00am, terpaksa la juga bertolak awal. Mereput aku di Starbucks KLIA 2 tau!

Bila bosan di Starbucks, maka kerja aku berselfie je la! krik3

Oh ya, sebelum aku masuk flight dapat la juga berkenalan dengan kawan Korea. Nama dia Apollon (nama bukan main lagi kan) from Busan. Banyak la kami borak sama. Aku tanya itu ini, harap dia tak menyampah la.. Hope to meet u someday in Busan Chingu (maksudnya kawan).


My new friend (Apollon) from Busan. 

Bye2 Malaysia, Welcome to Seoul, South Korea.. 

Selepas hampir 6 jam 30 minit perjalanan aku dari Kuala Lumpur ke Seoul, akhirnya aku selamat mendarat di Incheon International Airport. Korg tau tak cm mna seksanya kalau duduk lama dalam flight.. Rasa bontot cm kebas jak! Hahahahaha.. 

Dipendekkan cerita, aku pun pergilah cari maps dan tanya direction cm mna aku mau pergi train station. Plan asal aku mau beli sim card d Airport tapi akhirnya aku buat keputusan untuk sewa Wifi bagi memudahkan aku meng-update perjalanan aku (WAJIB K!). Paling penting jangan lupa beli T-Money - macam touch & go la di Malaysia (10,000 Won = 4,000 Won card + top up 6,000 Won)


Masa aku balik di Malaysia, kita boleh ambil baki duit tu, tapi aku lak mau simpan sebagai kenangan..

Bermulalah solo travel aku ke destinasi pertama iaitu Myeongil. Kenapa Myeongil?? Sebab aku akan stay dengan host family selama 3 hari 2 malam di sana. Aku menggunakan website https://www.couchsurfing.com/ untuk mendapatkan host. Ikut luck la, kalau dapat best sebab kita dapat merasa kehidupan orang korea, culture dan semestinya makanan korea (terus mengidam kimchi lak). Kalau tak dapat, ber-huhuhu la! 


Jom tengok maps train, kena alert supaya tidak terlepas station penukaran!

Sekitar kawasan perjalanan dari Incheon ke Seoul

Incheon International Airport - tukar train di Gongdeok line 5. REMEMBER - Ada 2 laluan di line 5 ini iaitu ke Sangil-dong dan Macheon. Jadi untuk sampai di Myeongil, dia ada d laluan Sangil-dong. Senang jak la naik train d sana, kalau kau boleh naik train dengan jayanya di Malaysia, kiranya kau akan berjaya juga d Subway Korea ini. Hahahhahaha..

Akhirnya sampai di Myeongil Station selepas hampir 2 jam aku travel dengan train. Sekali aku keluar dari station jak, terus aku mengigil sebab suhu malam tu dalam 1 - 3 celcius. Bapak!! Memang sejuk!!!! Waiting my host family datang ambil di Myeongil Station. Teruja, nervous dan excited sebab 1st time aku travel sendiri dan stay dengan host family.

Ini yang accept request aku di Coachsurfing - His name is Kwang Woong

This is his family - His mum and brother.. I miss them so much

































                                  Kwang Woong seorang sangat peramah sebenarnya. Sepanjang perjalanan kami ke rumah dia, dia banyak cerita pasal Korea. Aku lak sambil berborak, sambil mengigil sebab memang cuaca sangat sejuk. Mak aii, masa itu la rasa nak cari Nescafe panas. Kami berjalan kaki dalam 1km untuk sampai di rumah dia. Tiada yang special sebab dah malam kan, melainkan cuaca yang sejuk jak aku rasa malam tu. 


Ini bilik aku sepanjang 3 hari 2 malam di Myeongil. Sangat selesa k! 

Paling best ialah aku dinner sekali dengan Kwang Woong dan adik dia. Biarpun English kami hancur tapi komunikasi 2 hala kami sangat berkesan! Hahahhahaha.. Dinner kami - rice, beef & kimchi.. Korea style sgt, paling penting d negara orang, jaga perlakuan k supaya tidak memalukan diri sendiri! 

Jumlah Perbelanjaan Hari Pertama

T-Money = RM 38.00 (10,000 Won)
Cafe Latte = RM 4.60 (1,200 Won)
Mineral Water = RM 4.60 (1,200 Won)
Bread = RM 5.70 (1,500 Won)

Total Day 1 = RM 52.90

Jadi, beginilah cerita 1st day aku dari Kuala Lumpur ke Seoul, Korea. Nanti korg tgu la Aku Di Seoul, South Korea Part 2 k.. Muahhhhh ckit!! Bersambung.....