Follow

Aku Kaki Travel - Backpacker itu style aku!!

Sunday, 13 November 2016

AKU DI BALI, INDONESIA PART 4

Finally this is my last part for Vun Kaki Travel Episode 1 to Bali, Indonesia. Wow! Need almost 2 months to completed all the stories. Hope all of you understand why I'm take time for this because I'm working person. Only I got time I will update my blog. (Kakakkakakaka.. Aku speaking bah ini!!! - Broken English!!). Jom sambung buat karangan dengan part terakhir mengenai travel aku serta perbelanjaan keseluruhan. Baca tau! Jangan tak baca lak! 

DAY 4
DAYA TASIK WISATA ULUN DANU BERATAN - TANAH LOT - KUTA BEACH

Tak sangka masa berlalu dengan cepat dan hari ini last day sudah di Bali. Planning untuk hari terakhir ini ialah pergi di Ulun Danu Beratan, pastu akan pergi Tanah Lot then last sekali akan singgah kejap di Kuta Beach. Seperti biasa, bangun awal, bersiap dan breakfast (rutin harian setiap hari). Then kami akan tunggu Mas Rubby ambil kami di Okid House. Hari ini kami bertolak lebih awal berbanding dengan hari sebelumnya sebab perjalanan ke Ulun Danu Beratan ini boleh dalam 2 jam sehingga 3 jam perjalanan. Memang siap beli bekalan makanan sebab aku ini jenis cepat lapar. Better prepare a lot of food. Like usual, I will sleep sepanjang perjalanan. Rugi2!!



DAYA TASIK WISATA ULUN DANU BERATAN

Finally we arrived dengan selamat. Sepanjang perjalanan ke tempat ini, syam (travel partner) kata ala2 di Cameroon Highland, aku pun angguk2 je sebab tak pernah p Cameroon Highland! Nampak tak? Dalam Malaysia pun aku tak sempat lagi travel semua tempat! Baik korg jangan tanya di Malaysia mana yg best untuk lepak! Aku akan cakap di KLCC!! Hahhahahaha.. 

Welcome to Ulun Danu Vun! 

Sampai jak disini, kami terus p kaunter ticket! Aku cuba nak menyamar jadi penduduk Indonesia untuk dapat harga tiket local, sekali sampai di kaunter terus aku terkeluar slang Bahasa Malaysia baku aku! Hahahhahahaa.. Takut juga nak menipu, nanti dia tanya ko asal mana? Tak kan nak cakap aku dari Malang, Surabaya lak kan.. Sekali dia cakap jawa mampus aku! Jadi bayar la harga tiket foreigner 50,000 Rupiah = RM 16.00.


Tempat ini mempunyai tasik semula jadi yang menjadi tarikan semua pelancong serata dunia. Selain itu, dalam ini juga terdapat temple, aktiviti riadah dan lain2.. Aku rasa tak payah la aku cerita panjang lebar. Tengok gambar jak la k! Malas nak taip panjang2..


Cantik kan tasik dia? Rasanya berapa luas tasik ini?

Wajib bergambar! Bukan sllu datang sini! Haha


Kalau tak silap itu temple tau! Kalau tak silap la.. Krik3


Nampak tak duit 50,000 Rupiah backgroud ialah Ulun Danu

Syam! Cuba senyum ckit! Muka tahan panas!

























Baiklah, dah selesai keliling kawasan ini, jom kita p destinasi seterusnya Tanah Lot! 

TANAH LOT

Perjalanan ke Tanah Lot ini mengambil masa yang lama juga dalam sejam lebih. Tapi memang aku tak kisah pun jarak antara lokasi yang kami nak pergi sebab confirm aku akan tidur! Hahhahahaha.. Nak tau kenapa kawasan ini dipanggil Tanah Lot, korg baca ni
https://en.wikipedia.org/wiki/Tanah_Lot.. Jangan malas! Membaca itu baik untuk pengetahuan anda mengenai dunia luar! Hehehehehe..

Welcome to Tanah Lot

Masuk ke kawasan Tanah Lot ini kena bayar k! Harga ticket ialah 60,000 Rupiah = RM 19.50. Masuk je tempat ini memang aku cm sakai sebab sangat cantik kawasan ini. Serious sangat cantik! Aku memang teruja + terpegun + terpesona dengan keindahan kawasan ini.

Atas tebing Tanah Lot! Rasa nak terjun je masuk laut! 
Sebenarnya masa kami berada di Tanah Lot, air tengah pasang yang menyebabkan kami tidak dapat ke temple di Tanah Lot. Kawasan pejalan kaki ditutup untuk semua pengunjung! Ber-huhuhu la sebab tak bernasib baik! Hahhahaha..

Temple belakang itu yang aku maksudkan, mampu selfie je.. Hahahaha
Rugi tak le p tempat itu! 


Bergaya itu penting! Bebaskan! Bebaskan! 

Dah selesai bergambar, berselfie bagai, masa untuk shopping sourvenir lak di Tanah Lot. Tak shopping sangat pun, hanya tengok kawasan sekitar Tanah Lot. Sebenarnya di Bali ini famous tau sourvenir ini.. Jap eh, aku nak upload ni!! Hahhahahaha.. 

Sourvenir paling special dari Bali. Pelbagai saiz dan warna! Hahhahaha

Sourvenir Shop - Tanah Lot

Harga boleh tahan! Boleh bawa berunding
Selesai berjalan, bershopping & bercuci mata, masa untuk kami gerak balik ke Kuta! Bye2 Tanah Lot! Gonna miss this place! Serious tempat ini memang terbaik! Sampai ketemu lagi ya Tanah Lot!!


KUTA BEACH

Our last destination is Kuta Beach! Ini melengkapkan jadual kami sebab nak tengok kemeriah di Kuta Beach ini. Semasa perjalanan ke Kuta Beach dari Tanah Lot, akhirnya travel partner aku tertidur dalam keta, dengan kesempatan ini aku mengambil gambar tidur dia! Sorry Syam! 

Akhirnya anda tewas Syam! 1, 2, 3.. Smile
Kuta Beach ini tak jauh pun dari tempat tinggal kami di Legian. Biasanya waktu tengahari cmtu meriah la, tapi waktu kami sampai dah tak meriah sangat sebab dah nak malam! Apa boleh buat kan.. Sempatlah jalan2 sekitar Kuta Beach dan mengambil gambar! Kalau aku, aku lebih prefer di Pendawan Beach sebab pantai sana awesome.. Pergi sana tau!

Kuta Beach

Pelancong yang masih berada di Kuta Beach

Hi Bro, can u take my picture? Sure, no problem! Mat saleh tengah mabuk

Akhirnya perjalanan kami selama 4 hari 3 malam tengah berjaya dilaksanakan dengan jayanya. Pelbagai kenangan manis yang tidak mungkin saya akan lupakan. Selesai sudah coretan kisah Vun Kaki Travel Episode 1 di Bali, Indonesia. 

Perbelanjaan hari ke-4

Ulun Danu = RM 16.00
Tanah Lot = RM 19.50
Lunch = RM 14.00
Toilet = RM 2.00
Sourvenir = RM 16.00
Dinner = RM 13.00
Mineral Water/Roti = RM 9.50
Belanja lain = RM 10.90
Total DAY 4 = RM 100.90

PERBELANJAAN KESELURUHAN DI BALI

Flight ticket = RM 445.00
Penginapan = RM 76.00
Pengangkutan = RM 179.00
Day 1 = RM 103.40
Day 2 = RM 227.00
Day 3 = RM 145.70
Day 4 = RM 100.90

JUMLAH PERBELANJAAN = RM 1,277.00

Terima kasih atas kesudian anda semua baca coretan aku di Bali. Kalau ada yang tak faham boleh tanya aku di y.kenvun@gmail.com or follow my IG haikal.vun_official

Jumpa anda semua di Vun Kaki Travel Episode 2 di Seoul, South Korea Part 1 (Preparation)

Thursday, 10 November 2016

AKU DI BALI, INDONESIA PART 3

Welcome back Vun!! Part 1 dan part 2 dah settle pun, sekarang kita masuk fasa baru lak.. Part 3!! Sebelum aku merepek panjang, aku ingin mengucapkan terima kasih atas feedback anda sebagai pembaca. Aku akan cuba memperbaiki cara penulisan dan lain2 aspek seperti komen daripada korg semua.. Sayang korg ketat2.. Thank again ya.. Let's start my story for the next day in Bali!! Ter-speaking lak! sorry2!! Hahahhahaha..

DAY 3
Sari Wisata Budaya - Sari Amerta Batik - Kintamani, Gunung Batur - Trisna Bali Agrotourism - Tegalalang <Padi Bukit>

Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka dan mandi!! Hahhhahahaa.. Hari ini memulakan aktiviti dengan senyuman dan semangat sebab nak explore Bali hari ke-3. Mengikut jadual dan perancangan hari ini, sebelah pagi kami akan fokus mengenai Bali culture iaitu dari segi tarian, alat muzik, persembahan teater, ukiran, seni lukis dan sebagainya. Orang kata kalau pergi sesebuah negara, kita kena tau juga serba sedikit mengenai kebudayaannya.. Apa yang berlaku pada ketika itu? Teruskan membaca blog ini. 

Sebelum kami memulakan misi meneroka Bali, jom kita breakfast dlu di Okid House, sebenarnya hari ini baru aku tau tempat tinggal ini ada menyediakan Breakfast! Hahahahahha.. Nampak tak aku tak pernah tanya langsung!!

Roti Bakar
Roti Telur + Tomato

SARI WISATA BUDAYA

Mas Rubby memang seorang yang menepati masa, kata jam 8 pagi akan sampai, 8 pagi itu mmg dah ada didepan penginapan, kami pun jenis on time juga sebab kami tak suka lambat!! cewahhhh.. Baik tak kami.. Krik3.. Selesai ja breakfast, kami pun memulakan perjalanan ke destinasi pertama iaitu Sari Wisata Budaya. Pak supir ada menceritakan serba sedikit mengenai persembahan yg bakal kami saksikan nanti iaitu Barong dan Kris Dance. Aku malas nak cerita panjang mengenai tarian dan jalan cerita persembahan ini, jadi aku bagi link ini supaya anda faham mengenai jalan cerita persembahan ini. Barong and Kris Dance, Bali Indonesia  Baca tau!! Jangan malas.


Aku pun tak pasti apa nama dia.. Korg baca link diatas

Perjalanan dari Legian ke destinasi tak jauh pun, tapi kalau dah tersekat dalam jem memang lama nak sampailah.. Always jem! Jangan hairan k. Sampai je destinasi yang dituju, kami terus ke kaunter ticket sebab persembahan dah nak mula. Harga tiket ialah 100,000 Rupiah = RM 32.00. Sebenarnya ini adalah pilihan anda samada korg nak tengok ataupun tidak. Aku dan travel partner bayar je sebab rugi kalau tak tengok persembahan kebudayaan Bali. Jangan kedekut yer! Overall, persembahan yang cukup mantap diiringi dengan alunan muzik daripada alat muzik tradisional Bali. Awesome! 

Kumpulan Muzik yang awesome! 

Part ini aku tertarik dengan makhluk ala2 monyet tu..

Rasanya ini cm puteri & dayangnya.. Okey, aku tak tau! lupa

Awak, kita nak bergambar sat! 1, 2, 3.. Senyum! Krik3


SARI AMERTA BATIK COLLECTION

Dah selesai tengok persembahan teater terus kami menuju ke destinasi seterusnya iaitu Sari Amerta Batik Collection. Tempat ini terletak di Batu Bulan, Gianyar, Bali dalam 30 minit dari destinasi pertama. Dah nama pun kedai batik kan, memang tempat ini sesuai untuk mereka yang memang nak pilih kain Batik khas dari Bali. Semua jenis kraftangan juga ada dijual. Cuma harga barangan yang dijual agak mahal, maybe sebab Batik asli Bali la kot. Kalau korg ada budget, boleh la borong kain batik kalau dapat ke Bali. Aku lak bukan jenis kaki shopping, sekadar memenuhi syarat je, aku p la tengok orang buat tenunan, seni lukis d atas kain yang ditenun itu dan pusing2 dalam kedai kraftangan. 



Feeling2 menghayati hasil karya seni lukisan dalam itu, tapi aku tengok lukisan dia je, seni itu aku tak dapat hayati! Hahahhahaha.. Aku takda link pasal Sari Amerta ini, kalau rajin nanti boleh tanya Mr. Google untuk maklumat seterusnya. Mampu share picture jak.. Jangan marah tau!! Oh ya, tiada cost dikenakan disini melainkan anda shopping sakan.. 


Cara nak corakkan batik

Benda ini aku pernah nampak di Chiang Mai & Luang Prabang, Laos

Yang cm kuali tu lilin tau! Lilin yang cair

KINTAMANI - GUNUNG BATUR


Selesai ronda2 dan tengok hasil seni dan kraftangan semua, our next destination is Kintamani - Gunung Batur. Perjalanan agak jauh dan sesuai untuk beristirehat di kereta (SERIOUS JANGAN IKUT PERANGAI AKU, RUGI!!). Perjalanan kesana memakan masa 1 Jam 30 minit. Itu ikut maps la, tapi rasanya lebih sejam setengah kot. Jom tidur!! ZzzZzzz..


Akhirnya dah sampai di Kintamani, pemandangan ini diambil dari Batur Sari Restaurant - Inilah Gunung Batur.

Perkara pertama aku buat setibanya di Kintamani ini ialah cari makanan sebab dah terlambat utk lunch!! Kami pun singgah di Batur Sari Restaurant. Makanan boleh di-order secara berasingan ataupun buffet. Buffet 135,000 Rupiah = RM 43.00. Berbaloi bayar harga ini sebab boleh makan sampai muntah. Aku rasa duit mmg banyak dibelanjakan untuk makan! makan dan makan! Hahahhahaha..




Jemput makan kawan2.. Yummy!!
Sambil makan, sambil tengok pemandangan indah sekitar Gunung Batur. Dengan udara yang segar, nyaman lagi sejuk.. Perggghhhh! Terbaik kot! Sebelum terlupa nak masuk sini kena bayar 15,000 Rupiah. Jadi bahagi 2 seorang 7,500 Rupiah = RM 2.50. 


Nampak tak? Orang duduk sambil melihat pemandangan.. Serious sungguh mempersona dengan keindahan alam disana.

Sekitar Kintamani

Selfie dulu.. 

Mas Ruby, kok hidung kamu gitu sih?? Hahaha

TRISNA BALI AGROTOURISM

Selesai makan, tengok pemandangan dan ber-gosip-ing, jom gerak ke kebun coffee di Bali (Trisna Bali Agrotourism). Perjalanan ini memakan masa lebih kurang dalam 30 - 45 minit. Kami pun tanyalah pak supir kami apa keistimewaan tempat ini sebab di Tenom, Sabah pun ada jak kopi.. Kopi Tenom famous kot! Cerita punya cerita, korg tau tak ada sejenis coffee adalah daripada tahi musang! Seriously?? They call it Luwak Coffee!! (Aku dengar pun dah tak jadi nak minum coffee ini)


Musang tengah tidur.. Hi awak! nak berkenalan boleh??

Hah, tu tahi musang. Lepas dah diasingkan nama dia Luwak Coffee.. Sedap!!

Sampai jak tempat ini kami disambut dengan pekerja sana. Dia pun bawalah kami masuk kebun coffee dan explain bla bla bla.. (sama jak kebun kopi di kampung aku!) Hahahhahaha.. Kejap jak kami ronda tempat ini sebab tak luas pun.. Dalam kebun coffee ini ada cafe, tujuannya bagi pengunjung merasa keunikan coffee disini tapi dengan bayaran 50,000 Rupiah = RM 16.00.. Kesimpulannya, aku tidak merasa Luwak Coffee ini sebab tak sanggup! Hahahahhaha..



Berbaloi tak bayar RM 16.00 ini? Aku tak kuar duit sbb travel partner belanja..
Kami tidak lama disini sebab ada lagi 1 destinasi yang kami kena pergi. Bye2 Luwak Coffee!! Aku tak akan merindui coffee ini! Hahahahaa.. Boleh baca serba sedikit mengenai Luwak Coffee ini https://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak


TEGALALANG RICE TERRACE

Tegalalang Rice Terrace ini terletak di perkampungan Tegalalang yang terletak di utara Ubud Bali. Tempat ini merupakan kawasan penanaman padi bukit. Kawasan ini menjadi tumpuan pelancong disebabkan keindahan padi bukit. Aku pun terpesona jg tgk kehijauan padi bukit ini. Sebaik jak kami sampai disini, kena bayar ticket masuk ke kawasan ini sebanyak 10,000 Rupiah = RM 3.20.


Pemandangan sekitar Tegalalang
Sebenarnya kalau korg rajin boleh jak jalan sekitar sawah pagi bukit ini, aku memang nak jalan sekitar kawasan ini tapi nasib tidak menyebelahi aku sebab termasuk dalam lumpur sawah pagi. Nak short cut punya pasal kan. Bukan aku jak masuk lumpur, sekali denga travel partner aku join sekali. Yang ini lawak! Hahahaha.. Hasrat nak keliling kawasan sawah bukit ini tidak kesampaian sbb berlumpur!


Syam gigih nak turun! Ini sebelum kejadian lumpur!

Mesti Mat Saleh tengah gosip pasal aku kan! <Perasan>

Hanya mampu ambil gambar je

Kami terpaksa balik awal ke penginapan sebab cuaca masa ini mendung dan hujan turun. Overall tempat ini best untuk dikunjungi. Namun, yang tak bestnya apabila hujan turun. Jadi aktiviti disini akan jadi sangat terbatas. Hanya boleh singgah di kedai makan dan kedai Sourvenir kalau hujan turun. 

Jom balik! Hari pun dah nak gelap! Oh ya, lupa bgtau jam 6.00 petang cmtu dah gelap! Cm di Sabah lak aku rasa kan! Rindu2!! Bye2 Tegalalang!! Muahhhh!!

Perbelanjaan hari ke-3

Sari Wisata Budaya - RM 32.00
Kintamani - RM 2.50
Lunch Batur Restaurant (Buffet) - RM 43.00
Tegalalang - RM 3.20
Dinner - 34,000 Rupiah - RM 11.00
Mineral Water / Roti - 28,000 Rupiah = RM 9.00
Sourvenir - 140,000 Rupiah = RM 45.00
TOTAL DAY 3 = RM 145.70